maandag 29 juni 2015

Voetballers zijn slapzakken




Zomaar een fragment uit een rugby wedstrijd. Glimlachend kijk ik naar de beelden, en waar voetbaltaferelen dikwijls veel lichamelijk ongemak veroorzaken bij schrijver dezes, heb ik na het zien van deze beelden nergens last van. Ergo, ik voel me kiplekker,terwijl de tackle op de beelden er eentje is van de buitencategorie, een Mont du Ventoux, da's een hele lange klim op een nogal hoge berg waar je ook nog eens in ademnood komt. Wat doet de getackelde? hij knippert drie keer met de ogen, en wordt door zijn aanrander gecontroleerd op blijvend letsel, want dat was nu ook weer niet de bedoeling. In een samenvatting staat het slachtoffer op, om lekker door te ballen, want hij mankeerde verder niets.

Ooit in een Tour de France brak Tyler Hamilton een sleutelbeen. Vraag het willekeurig welke profsporter, voetballers uitgezonderd want die laten zich uitsluitend onder algehele narcose van een verse tattoo voorzien, en die zal beamen dat zoiets nogal pijnlijk is. Hamilton verbeet de pijn, reed de Tour uit en werd vierde. Voordat u begint te mekkeren, doping is geen pijnstiller, en de Tour is geen potje voetbal.

Om te achterhalen waarom voetballers de pijngrens van een pasgeboren baby hebben, en in theatraal vallen een echte profmentaliteit zien, zouden we een nieuwe studie moeten verzinnen. Theatrale Ritmische Bewegingswetenschappen. Enkele hoogleraren: Lothar Matheus, Rudi Völler, Luis Suarez en Neymar Jr, die de hedendaagse jeugd naar de collegebanken moet lokken.
Immers, van de huidige generatie twintigers met een miljoenensalaris is hij de exponent van de vallende ster.

Tijdens de Copa America stak de Chileense crack Gonzalo Jara  zijn vinger tussen de billetjes van Edinson Cavani.. Nadat de Uruguayaan hem een ietwat geïrriteerd duidelijk maakte niet bisexueel te zijn om hem vervolgens een zacht, met de vlakke hand gegeven, schouderklopje, zijn betoog te onderbouwen, liet Jara zich theatraal vallen terwijl hij naar zijn gezicht greep en moord, brand en homohater schreeuwde. Cavani incasseerde ten onrechte een gele kaart. Dit was echter zijn tweede, waardoor Chili uiteindelijk van 10 Uruguayanen won. Jara's werkgever FSV Mainz 05 gaf binnen 24 uur na dit incident aan hun speler op de transferlijst te hebben gezet, omdat die club niet met matennaaiende schwalbekoninginnen wil worden vereenzelvigd. 

Kijkt u nog maar een keer naar de verwoestende tackle op het filmpje, en vraagt u zichzelf  in alle rust af wat er mis is met de topsportmentaliteit van de doorsnee voetballer. Alexis Sanchez, een Chileen, maakte furore in La Liga door na een aanslag op zijn benen te blijven staan, en de dader in de ogen te kijken. 
Helaas speelde hij bij Barcelona, waar de Mes-Que-Un-Club Import Catalaantjes het laten vallen tot integraal onderdeel van hun tikki takkie tokkie voetbal hebben gemaakt. Geen idee wat Sanchez heden ten dage bij Arsenal op dit vlak doet, maar zijn houding van weleer boezemde zijn tegenstanders enigszins angst in, omdat de fysiek sterke vleugelspits deed wat van een topsporter mag worden verwacht: 

Zijn beroep als een kerel uitoefenen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten