maandag 7 september 2015

Bloedcirculatie

(c)bnr.nl

Tjeemig de peemig, zou Koos Koets zeggen na de fabuleuze interlands tegen IJsland en Turkije. Persoonlijk snap ik alle commotie ook niet zo goed, Dit was al te voorzien vanaf de dag dat een wazige bejaarde werd aangesteld, en tegelijkertijd een evenmin jonge, maar in elk geval onervaren opvolger alvast werd benoemd.

KNVB voorzitter Bert van Oostveen is geobsedeerd door continuïteit. Vermoedelijk heeft hij een promiscue studententijd gehad, en treurt hij nog steeds om dat ene meisje van psychologie dat hem destijds afwees omdat ze geen interesse had in jongetjes voor algemeen gebruik. Bert, van huis uit geen voetbalman, keek naar onze Duitse vrienden waar assistent Joachim Löw pas naar voren werd geschoven nadat Klinsmann zijn contract niet verlengde en de Duitse bond had voorgesteld om met zijn assistent verder te gaan. Het inspireerde hem tot een bij voorbaat kansloze constructie.
Van voetbal heeft Bert nog steeds geen verstand, maar het foebul pluche maakt een mens in no-time zo hitsig als Onno Hoes, en omdat het bloed dan niet meer in de hersenen woont daalt het waarnemingsvermogen naar het niveau bondscoach; Guus weet het al jaren niet meer en Danny heeft het nooit begrepen.

Enkele uren na de smadelijke nederlaag in Konya staan de Europese media te kijken van de ontmanteling van het Nederlands elftal. Tegelijkertijd wordt ook in het buitenland opgemerkt dat de bondsvoorzitter een bizarre contractpolitiek hanteert. Na het WK van 2010, u weet wel, die van die rondvaart voor verliezers, wilde hij Van Marwijk een 6-jarig contract laten tekenen. Vervolgens werd de huidige bondscoach van Saudi-Arabië twee jaar later bij het grofvuil achtergelaten. Over de aanstelling van zijn opvolgers is meer dan genoeg gezegd.

Ik probeer mij te verplaatsen in de voorzitter, ten tijde van het zoeken naar een opvolger voor Van Gaal, vorig voorjaar, Op dat moment wees niets op een bronzen WK. Hmm, als ik die Koeman neem, dan staat er iemand met een uitstekend cv als speler en trainer. Dat is niet riskant genoeg. Met hem aan het roer zit het er dik in dat het goed gaat. Ik heb een nieuwe verrassing nodig, om zo de eer naar mij toe te trekken. Bert de Ziener, zoiets. Wie zal ik vragen. Eens kijken, Rinus Michels, shit die is al dood. Kees Rijvers, hmm, die is ook al weer 88, Advocaat? Nee, die loopt steeds weg. Nadat hij zich ervan had overtuigd dat Hiddink nog onder ons was, besloot hij dat konijn uit zijn hoge hoed te toveren.

Jammergenoeg deed Louis zijn reputatie als vakman eer aan, en zaten Bert en Guus met een probleem. Hiddink kon geen nieuw elan brengen met die oude Hollandse school, omdat die verduvelde Louis ineens zo nodig de pragmaticus moest gaan uithangen.

In Nederland heeft de generatie van 1826 nog steeds een grote stem, romantici die liever met mooi voetbal ten onder gaan dan met lelijk voetbal winnen, terwijl juist de laatste twee WK's aantoonden dat de tijden zijn veranderd. Desondanks moet Oranje in systemen blijven spelen terwijl de kwaliteiten er (nog) niet zijn. Tja, dan weet je dat het moeilijk wordt, hè.

De KNVB heeft als doel om elk toernooi de halve finale te halen. Je kunt ook zeggen, wij willen een toernooi winnen, maar dan weet je niet zeker of je ook een rondvaart krijgt aangeboden; als het om topsportklimaat gaat is Nederland Feyenoord in het groot; die halen 9 nieuwe spelers maar willen liever een jaartje overslaan als het om de titel gaat. 

Het Nederlandse clubvoetbal neemt het vlaggenschip met zich mee naar de zeebodem. En zolang de bestuurders zo bedwelmd zijn door hun status van directeur, zal dat niet veranderen, Hun successen behalen ze vooral bij Ashley Madison cum suis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten