maandag 22 juni 2015

Senior bondscoach

(c) foto Telegraaf.nl

Voor wie dacht dat het weer over was met de schrijverij, geen paniek, maar heb een volle week nodig gehad om het begrip senior bondscoach een plaatsje te geven. waarom, vraagt u zich nu wellicht af. Wel, dat zit zo.

In het bedrijfsleven ben je senior manager als je een x aantal jaren een functie naar tevredenheid hebt ingevuld. Tevredenheid betekent dat je gedurende je verblijf bij betreffende corporatie geen centjes hebt gestolen en je evenmin hebt onthouden van een lidmaatschap van een pedofielenclub, want dat mag dan weer wel in Nederland.
een ander motief om het tot senior te schoppen is dat je zeer bedreven bent in hetgeen waarvoor de firma je heeft aangetrokken.

Omdat de voetballerij al decennialang boven elke wet staat, zie FIFA, Blatter UEFA, Platini, CONCACAF, Jack Warner, etc. nemen ze het ook niet al te nauw met de terminologie van het bedrijfsleven, waarmee de heren zich zo graag vergelijken, om vervolgens te klagen dat je een voetbalclub niet bedrijfsmatig kunt runnen.

De senior bondscoach van de KNVB is bijna 70, en de junior bondscoach is pas 53. Hij is niet alleen junior vanwege zijn jeugdigheid, zijn ervaring is, da's logisch op zijn leeftijd, niet zo heel erg groot.
   Op 14 maart 2005 volgde hij Ronald Koeman (sic!) op als coach van Ajax 1. Op 10 mei 2006 kon hij weer vertrekken. Dat waren zijn enige 422 dagen als coach in het betaalde voetbal.
   Terwijl Ronald Koeman titels won, op rijdende treinen sprong, op zijn snuit stuiterde en zichzelf op het nippertje hervond als coach, verdween Danny Blind in de spelonken van bestuurskamers en fluwelen revoluties, waarbij hij steevast het wiel van de winnende partij koos, totdat Johan Ajax in brand zette, en hem bij het grofvuil parkeerde.

Diezelfde Koeman kon bij de KNVB onder Hiddink het van van bondscoach leren. Wijselijk bedankte hij voor de vernederende eer, en leidde Southampton afgelopen seizoen naar Europees voetbal. Hiddink en Blind leidden het Nederlands elftal naar de rand van de afgrond, en da's ook een kwaliteit als je het afgelopen WK nog derde werd. 

Over Hiddink is meer dan genoeg gezegd, bovendien is het niet zijn schuld dat hij werd gevraagd om deze klus te doen. Voor junior bondscoach Blind geldt een heel ander verhaal. Recent liet Guus  doorschemeren er toch maar mee te stoppen want Danny deed toch al veel van het ambachtelijke vakwerk van  voetbaltrainer. En daar gaat het dus fout.

Danny was erbij als assistent van Hiddink's boezemvriend Van Gaal, en maakte mee hoe een kansloze missie in een onverwachte bronzen plak eindigde. Het enige dat hij had moeten doen, was Guus ervan te doordringen dat succes belangrijker is dan Van Gaal een mes in zijn rug steken. In plaats daarvan deed Blind wat hij altijd doet, met alle winden meewaaien om zijn plekkie te behouden.

Kortom, met de wisseling van de wacht verandert er niets, en is het nog maar de vraag of Nederland het EK gaat halen. Gelukkig maakt het niet zoveel uit, want dankzij de onvolprezen KNVB is de lange termijn gewaarborgd met een junior bondscoach die ongetwijfeld over een jaar of zeven de fijne kneepjes van het vak zal hebben geleerd. Tegen die tijd is hij bijna 61, een perfect moment om met de VUT te gaan. Ik bedoel, benoemd te worden tot senior bondscoach, met Louis van Gaal als gedroomde opvolger.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten