woensdag 5 augustus 2015

Aa, Jee, Aa, Iks, de rest die doet ons niks


De titel is een deel van het refrein van een door de Ajax selectie eeh, tja, gemaakte meezinger. het was  twintig jaar geleden, en de voetballerij zag er iets anders uit. Ajax domineerde onder Van Gaal in de Champions League, Feyenoord speelde de halve finale van de Europacup II tegen, inderdaad, Rapid Wien, en ook PSV werd serieus genomen op de Europese velden, met spelers als Romario en Ronaldo (de dikke). Niemand, ook de Europese elite speelde graag tegen een Nederlandse club. In november 1995 werd Real Madrid in eigen stadion vernederd door Ajax, en niemand keek ervan op.

Inmiddels zijn we halverwege het tweede decennium van de 21e eeuw, en kunnen we concluderen dat het Nederlandse clubvoetbal het niveau van FC Vaticaanstad het bereikt. Met dank aan eigenwijze trainers, incompetente bestuurders, eigenwijze politici en fossielen in nog steeds denken dat ze het beter weten dan de rest, omdat niemand ze durft te vertellen dat het inmiddels 2015 is geworden.

Gisterenavond zag John Heitinga een ervaren verdediger,  vanaf de bank hoe John Veltman, een niet zo ervaren verdediger, stond te schutteren. Lasse Schöne, 29 zat ook op de bank om de ontwikkeling van een paar tieners niet te frustreren. Urby Emanuelson, 29, traint mee met de club. Als het de hoge heren van Ajax al behaagt hem een contract aan te bieden, hij is transfervrij, dan zal het een veredeld jeugdcontract zijn. Voor de goede orde, Emanuelson komt van de eigen jeugd en verkaste in 2012 naar Italië, waar het niet liep zoals hij had gewild. Hij kan op de hele linkerkant worden opgesteld, een heeft de broodnodige ervaring en heeft in Italië op mannenvoetbal gezeten. Ik garandeer u, als hij al een contract krijgt zal ook hij niet veel spelen. Beleid hè, da's logisch.

Frank de Boer werd vier jaar lang de hemel in geprezen omdat hij Neerlands favoriete club naar 4 landstitels had geleid. Wee de gene die durfde te stellen dat de concurrentie nog slechter was, en het spel onAjax'. Die had geen respect, nondeju! (maar dan in kleedkamertaal gebezigd, het Ajax vocabulaire). Frank werd geprezen om zijn authenticiteit, en zijn harde optredens indien noodzakelijk, Gisteren stelde De Boer dezelfde spelers op die in Oostenrijk een 2-0 voorsprong weggaven, en nog tegen tien man ook. Vroeger werd je bij Ajax gewisseld als je had gefaald, daar weet De Boer uit ervaring alles van. Tegenwoordig mag je in het kader van het vormingsproces lekker blijven leren, en afgaan. Zo ook de trainer.

Misschien was het meest tekenend voor de huidige staat van Aa, Jee, Aa, Iks de reactie van Super Frank. Jah,..eeh, jaaah, erg sneu dit.
Sneu? Je wordt uitgeschakeld door een stelletje gemankeerde Oostenrijkers die al in de competitie tegen Salzburg lieten zien dat ze er vol opklappen. Sneu? Een kind dat van zijn gespaarde zakgeld een ijsje koopt (in mijn tijd was dat zo, wij kregen geen 100 euro per week om drank en drugs van te kopen) en dat vervolgens op straat laat vallen, dat is sneu. Een club als Ajax dat zich onsterfelijk belachelijk maakt, omdat ze denken dat ze nog steeds een goede opleiding hebben, is humoristisch en toch grappig. Of een tragedie, het is maar welke pet u opheeft.
  
Voor de Ajax-neutrale voetballiefhebber is het een tenenkrommende ervaring om te moeten constateren dat het niet bereiken van de laatste voorronde van het meest prestigieuze clubtoernooi in Europa geen enkel probleem is. Wel sneu, zeker als je bedenkt dat ze zich nog voor de Europa League moeten zien te plaatsen. Ook dat wordt niet makkelijk, want in de D1 speelt een mega talent, die ondanks dat hij pas 13 is, misschien wel speeltijd moet krijgen in het eerste.

Nederland topsportland. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten