maandag 21 september 2015

De lerende organisatie;open brief aan Frank de Boer

(c) VI Images


Beste Frank, jarenlang heb ik geen woord aan je gewijd, simpelweg omdat er, naast de flauwe standaardgrappen niets te melden viel. Jouw Ajax werd vier maal kampioen, ging even vaak af in Europa, maar Johan had nu eenmaal gezegd dat het tijd zou kosten om de brug tussen de Toekomst en de Arena te bouwen, waarover de praalwagens zouden moeten rijden om nieuwe Europese successen te vieren.

Daarnaast deed je nooit eens een De Boertje zoals in je spelerstijd zo vaak het geval was. Een momentje van onachtzaamheid omdat je met je gedachten bij de boodschappen van morgen was. Maar gelukkig, nu je als trainer even ervaren bent als je als speler was, is hij er weer, het traditionele De Boertje. Hoewel, ik begin te vrezen dat je een structurele inzinking hebt die de zorgjes van het dagelijks leven overtreffen als een mammoetbaby die met een vlo speelt.

Het begon met de uitwedstrijd bij Rapid, waar jouw ploeg een 2-0 voorsprong weggaf tegen tien man. Vervolgens waren daar de galavoorstellingen tegen Jablonec en Celtic, waarbij vooral opvalt dat de routine is gekocht om de bank warm te houden, zodat ze de jeugd bij de hand kunnen nemen. Niet alleen om ze te leren hoe je professioneel reserve bent, maar ook uitleggen aan de tieners dat je de bal altijd naar iemand moet spelen die hetzelfde shirt draagt als jij. En dat je voor de wedstrijd goed moet kijken welke kleur je keeper aanheeft, zodat je hem niet aan iemand van de tegenpartij geeft.

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Excelsior (sic!) had je het over de gevaren voor jouw Ajax, (sic!). En je sprak over Ajax als lerende organisatie. Wat doe je me aan, kerel, ik ben potdikkeme op vakantie, en vind mijzelf nu terug achter mijn laptop, weliswaar met uitzicht op zee, maar toch. Bovendien is het WK rugby begonnen, dus ik heb heel wat beters te doen dan geconfronteerd worden met jouw- en Ajax’ onnozelheden.

Een lerende organisatie betekent kennisuitwisseling. Dat zou voor de organisatie buiten het veld een goed idee zijn, maar die hebben geen idee wat ze aan het doen zijn. Gelukkig hebben ze wel allemaal gevoetbald. In het veld weten ze evenmin wat ze moeten doen, maar dat heeft met jouw capaciteiten om kennis en visie over te dragen, te maken. Twee maal per jaar wisselt jouw selectie van samenstelling en dus gaat het kleine beetje kennis lekker naar een club in de Tweede Bundesliga, of het Championship, om daar de Ajax manier te doceren, en Johan’s Evangelie te verspreiden.

 Jouw rol in de lerende organisatie moet zijn om Emmanuelson een contract te geven, Heitinga en Schöne op te stellen en die puistenkoppen duidelijk te maken dat zij in het veld, aan de hand van routiniers hun spel moeten verbeteren. Daarnaast moet jij, als exponent van de echte Ajax opleiding, uitleggen dat jullie bij Ajax van hoog baltempo en aanvallend voetbal houden; je hebt Blind niet voor niets verkocht; die hield het breed omdat hij het zelf niet was.


Frank, grote vriend, ik zou nog heel lang door kunnen gaan, maar ik weet dat je er toch niets van aantrekt. Jammer, want je liep er gisteren bij als een mormoon, en neem van mij aan, da’s evenmin een aanbeveling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten