vrijdag 26 augustus 2016

Bankzaken


Ooit, toen het Nederlandse clubvoetbal nog door mannen werd gespeeld, en clubs uit grote competities met gemengde gevoelens naar de Lage Landen kwamen was een Nederlandse fusiebank op het idee gekomen om de naamsbekendheid te vergroten via shirtreclame. De Bank durfde niet te dromen dat De beslissing een regelrechte voltreffer bleek. ABN AMRO drukte zijn stempel op De cultuur van Ajax.

Nog steeds zijn de banden tussen beide bedrijven innig; beiden tuimelden van hun voetstuk, om er vervolgens weer voorzichtig naar toe te klauteren, als een kleuter die zich voor het eerst op een ophaalbrug begeeft.

Bij Ajax heeft het eigen volk eerst beleid er mede (PSV onder Advocaat droeg ook vrolijk bij, net als elke Play off kandidaat van De KNVB) toe geleid dat het Nederlandse clubvoetbal binnenkort de rechtstreekse CL plek kan vergeten, maar dat De Club financieel in elk geval gezond aan het worden is. Alleen al deze transferperiode werd 46 miljoen binnengehaald, en nul uitgegeven. Kijk, dat is pas beleid, want er stond slechts 120 miljoen op De rekening, dus daar moet nog wat bij.

Wie de afgelopen weken in een sadopakje een wedstrijd heeft uitgekeken, heeft gezien wat al langer bekend is, er is geen creativiteit, geen karakter en geen uitstraling. Een gevolg van fantastisch opleiden en strategische aankopen die enkele jaren De tijd krijgen om te wennen aan het complexe Ajax systeem. Hakim Ziyech zou dat problem oplossen, maar omdat er al acht middenvelders rondlopen(sic!) zelfs Feyenoord, erkend middenveldspecialist dankzij Tanga Martin’s onvolprezen aankoopbeleid, heeft er niet zo veel rondlopen, mag de zeer bruikbare Hakim niet komen. Hij zou de eigen jeugd die weliswaar niet van Roda, Willem II en Rostov kan winnen toch maar eens in de weg kunnen zitten. Het is toch wat, zeg. Leermomenten zijn kennelijk cruciaal voor de ontwikkeling van toptalent, maar dat wordt te technisch voor ons leken.

Het is onverkoopbaar dat Ziyech, en wat anderen, niet worden gehaald, maar zoals de KNVB overal mee wegkomt, lukt dat in Amsterdam ook vrij aardig. Onlangs rekende iemand mij voor dat De club genoeg geld heeft om zowel De sporthal waarin zij spelen, met die schitterende grasmat, te kopen, alsmede De club van De beurs te halen. Briljant! Een andere verklaring voor dit bankiersgedrag kan ik helaas niet verzinnen.

Uiteraard worden alle pijlen op Marc Overmars gericht, a.k.a. Marc Netto, en zijn de eerste dartspijltjes al richting Peter Bosz geworpen, zij het vooralsnog zonder 180’s of bullseyes. en zijn snelle leerling Marc O. Netto. Dolf Collee, voormalig lid van de Raad van Commissarissen, waar de werkelijke macht van een beursgenoteerd bedrijf ligt, werd bij ABN AMRO ontslagen uit de raad van bestuur, en is nu statutair directeur van Ajax, a.i. Hij is het grote brein achter het kijken, kijken niet kopen beleid. Als bankman zonder sportkennis ziet hij de bankrekening en de stand op de ranglijst. Hij is tevreden.


Ajax is dus geen voetbalclubbedrijf meer, maar gewoon een nieuw, edoch ietwat exclusief filiaal van ABN AMRO. De Bank dus. Ook voor al uw spaarcentjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten